Kontaktuppgifter

Pär Sörman

Sörmansgården, SE-646 96 Stjärnhov


Mobil: 070-4176676
E-post: pr.srman@telia.com

Recensioner

Pär Sörman trollband publiken under ”helgdagskväll” på Skaftö

”Helgdagskväll” på Skaftö i mörka november, lyses upp i skenet av stearinljus och en fullmåne på himlavalvet. En välkomnande och värmande publik på cirka 60 åhörare applåderar ”viskonstnären” och trubaduren Pär Sörman då han intar scenen.

/…./ Denne musikaliske trubadur trollbinder sin publik vid första ackordet. En fantastisk berättarförmåga, och dessutom ett mycket tydligt utförande av sångtexterna, där man hör varje stavelse i de svenska diktarnas vackra alster, gör att behållningen är total.

Musikaliska pärlor

Pär Sörman behärskar både gitarr, munspel och concertina. Dessutom lyckas han med konststycket att hantera en rytmik ur tvenne matskedar, som får publiken att hänföras och ryckas med i rytmerna. Under nära två timmar underhåller Pär Sörman sin publik med musikaliska pärlor av bl.a. Nils Ferlin, Evert Taube, Dan Andersson och Mikael Wiehe.

Berättarkonst

Pär Sörmans berättarkonst och musikaliska framförande håller en hög kvalité. Den svenska visskatten hålls vid liv av eldsjälar som Pär Sörman. Kärleken löper som en röd tråd genom visor som han med stor omsorg valt ut. /…../

Med lätta steg lämnar publiken kulturhuset på Skaftö, då Pär Sörman stiger ner från estraden. Välkommen tillbaka.

                                         (Christina Nelson, Lysekilsposten, nov. 2014)

                                             ***

”Pär Sörman besitter en fenomenal magi när han med sin varma röst, mjuka visslingar, många spännande instrument och intressanta berättelser om de olika diktarna Dan Andersson, Nils Ferlin, Evert Taube m.fl. trollbinder sin publik.” - - - ”Efter stående ovationer gick vi hem med känslan att ha upplevt något stort.”
                                                                                                                                                 (Tidningen Ångermanland, den 3 okt. 2012)

                                             ***

Kultur- och visfestival i Dalkarlsberg den 5 juli 2009: 
---”Hur ska man kunna matcha konsertens höjdpunkt?---

Ja, vad ska man säga? Pär Sörman är mästaren och det är bara för dom andra att finna sig i det, och frågan är om han inte i sina bästa stunder är den största, i alla fall mest kompletta, Dan Andersson-tolkaren vi har. --- Och det är bara att ge sig. Pär Sörman kan konsten att trollbinda och hela hans framträdande är en enda lång rysning. Busvisslingar, bravorop och applåder som aldrig ville ta slut. Stående ovationer och extra nummer. Fyrahundra personer i publiken, en sommarkväll i folkparken, i Dalkarlsberg, i Sverige 2009. Regn och knott, men helt magiskt!” 

                                      (Torbjörn Karlsson, Karlskoga-kuriren)

                                                             ***

PÅ CD: Sånger Längs Vägen, Pär Sörman CD004

”Den som inte skriver egna visor har ofta ett problem när det gäller att välja repertoar. Det är så lätt att det blir tjatigt. Pär Sörman har inga sådana problem. Han kan ta vad som helst. Här finns en förmåga att tolka, framföra, dramatisera som gör att det känns nytt, fräscht och piggt. Pär Sörman är både skådespelare och vistolkare. En trubadur med slokhatt som sjunger Ferlin,Taube, Wiehe, Afzelius med flera lika lätt. Det är aldrig efterapningar utan personligt, men också med stor respekt för upphovsmännen. Pär Sörman förstör inte, han är originalet trogen, men på sitt sätt. Pär Sörmans nya CD är en mycket stark vissamling, omväxlande, underhållande, rolig, tänkvärd, ja, den går in i en svensk folksjäl nu när det grönskar ute. Pär Sörman är förträfflig. Köp den här skivan om: du vill höra lite god visa.”            

                              ( Lennart Götesson/Dalademokraten 3.6.2005)

                                                ***

”PÄR SÖRMAN TOLKAR SÅNGER LÄNGS VÄGEN … Pär Sörman er jo ellers mest kendt for sine formidable Dan Andersson og Evert Taube forestillinger, men her er der absolut også basis for en kabaretforestilling om troubadouren, der vandrer gennem alle livets veje. Det er tillaegsord som smukt, spaendende, vedkommende, jeg kommer til at taenke på, når jeg lytter til denne CD.
Endnu en Pär Sörman-CD, der må vaere et ”must” for alle visevenner.” 

           (Leif Kirkegård / Visens Venners , Danmark, hemsida 19.5.2005)

                                               ***

”Under brättena på slokhatten på den som kunde varit Dan Andersson själv, döljer sig den mest specielle av alla som givit sig på den svåra konsten att tolka Dan Andersson. Frågan är om Pär Sörman inte rentav är den bäste.”

                                   (Jan-Olov Schröder / Nya Ludvika Tidning)

                                                 ***

”…Pär Sörman äger egenskapen att själv dramatiskt och eftertänkansvärt fylla en scen. Han behärskar dragspel, gitarr, munspel och slå-på-skedar. Han är utmärkt som spelad landsfiskal till häst som driver luffaren på marken på flykten. Han är helt enkelt mycket bra.”

                                  ( Boo Ericsson / Dalademokraten 2004)

                                                 ***

”Tolkningen var hundraprocentig. Inte en enda stavelse slarvades bort.”

                                    ( Inger Jansson / Hangöbladet, Finland)

                                                 ***

”Äntligen Sörman! Nu finns äntligen Pär Sörman på skiva med sina Dan Andersson-tolkningar. Vi är många som fascinerats av Pärs sätt att lyfta fram texterna. Eftersom han dessutom är en utomordentlig sångare och skickligt hanterar både gitarr och concertina samt visslar som den värste koltrast Lindblad, så faller vi platt."         ( Göran Gynne / tidningen VI)

                                               ***

”Pär Sörman är en märklig skådespelare. Han sjunger, spelar och berättar till gitarr, concertina och munspel. Han gör en enmansshow som är gripande.”                 ( Annette Kullenberg / Aftonbladet)

                                              ***


”Folksinger Par Sorman brings tears to the eyes of second and third generations of Swedes. I don´t understand a word of Swedish, but I really appreciated his act. His songs were beautiful. He was excellent!”

                        ( The Daily Press, Escanaba, Minnesota, USA)

                                               ***


“Pär Sörman kom Dan Andersson nära inpå livet. Hans framföranden av Dan Anderssons egna visor var så helt på kornet att förvandlingen kröp under skinnet; kontakten kändes nästan ockult.”

                          ( Sverker Magnusson / Arvika Nyheter)

                                               ***


”SPONTANT OM DAN ANDERSSON

…Får man dessutom dikterna, sångerna och hela Anderssons liv presenterat på ett sådant sätt som av Pär Sörman, då blir man helt enkelt intresserad. En otvungen, spontan berättelse … han är rolig och han är där.”

                                               ( David Edvinsson / ÖP)

                                                  ***

Visfestivalen i Västervik 2008

”Årets andra visfestival bjöd bl.a. på sucéerna Pär Sörman och Last Call./……/Pär Sörmans finstämda och lågmälda tolkningar av Gustav Fröding, Evert Taube, Dan Andersson och Mikael Wiehe fick det att lysa i vispublikens ögon och deras applåder fick honom att ödmjukt tacka innan han lugnt och stilla introducerade nästa låt. Det märktes att Pär Sörman inte bara har en bakgrund som musiker utan även som skådespelare. Med små medel lyckades han skapa bilder i publikens huvuden och hans visslande musicerande var inte att leka med. När Sörman skulle tacka för sig utbröt  ett NEJ bland publiken och han avslutade med en kort visa, bestående av en enda vers av Dan Andersson.” 

                         (Karin Hertz/Västerviks-Tidningen 12/7 2008)

                                                            ***         

 

Kultur- och visfestivalen den 5 juli 2009 i Dalkarlsberg, Folkets Park: 
---men sedan kom Pär Sörman…Vilken underhållare! Han talade och sjöng och visslade och spelade på concertina och gitarr, men också ett bejublat nummer, där han avslutade med ett solo på ,matskedar … Han tog oss på en vandring i Dan Anderssons kölvatten. Berättade levande och full av energi om visdiktarens korta liv. ---Han dog endast 32 år gammal. Men hans visor och dikter lever kvar… Pär Sörman gjorde honom levande och gav en av de bästa föreställningar jag någonsin sett. OH, vilken man….När den dryga timmen av hans föreställning var slut avtackades han med stående ovationer! 
Jeanette på bloggen pysselpalatset.blogspot.com

                                                 ***

Pär framförde En Spelmans Saga om Dan Anderssons liv och diktning på S:t Ragnhildsgymnasiet i Södertälje den 18/5 2006.
Här elevernas recensioner:

Jag är alltid lite orolig över att liknande framträdanden ska dra ut på tiden och bli långtråkiga. Men Sörman underhöll oss i ca en timme och det var alldeles lagom. 
Sörman berättade om det Sverige Dan Andersson växte upp i. Han förstärkte med att framföra Dan Anderssons texter med musik. Sörman hade en bra röst, den var trevlig att lyssna till.
Det märktes att han brann för ämnet då han talade med en sådan stark inlevelse.
Det var kul att vi bearbetat Dan Anderssons texter innan. Det gjorde att jag kände igen mycket av materialet.
Det är underbart när kunskap och allmänbildning kan kombineras med ren underhållning. Tack!

Ellen Carlquist Na03

Denna föreställning var jättebra! Det första som slog mig var Pärs öppenhet och känsla att tala inför publik. Efter fem minuter kändes det redan som att man kände honom. Han talade högt, tydligt och med en sådan inlevelse att man nästan kunde ta på de stora träden i de djupa dalaskogarna. Jag tyckte att hans berättarröst gjorde historien så mycket levande och mer intressant än om man bara skulle läsa en artikel om Dan Andersson.
Pär Sörmans begåvning vad gäller instrument fascinerade mig verkligen! Trots att jag satt längst fram kunde jag inte förstå hur hans snabba fingrar kunde spela samtidigt som han kom ihåg alla Dan Anderssons fina men invecklade dikter.
Det var fantastiskt att se! Även Pärs glädje för musiken och Dans historia praktiskt taget lyste i hans ögon.
Jag tycker upplägget med låtar varvat med berättelser var mycket bra och givande eftersom det blev mer varierat. Jag hoppas fler på skolan kommer att få lyssna på honom för det var mycket bra.
Therese Lundgren Na03

Det här var en mycket trevlig upplevelse, bättre än jag föreställt mig. Visst har jag kunnat läsa/lyssna till dikter tidigare men jag har aldrig kunnat njuta av det på samma sätt som jag gjorde av detta. Något som också förgyllde hela framförandet var att han blandade berättelser om Dan Anderssons liv och den tidens leverne med dikterna och musiken. Det slog mig att vi egentligen inte vet så mycket om historien i vårt land, allra helst inte från mitten av 1800-talet t.o.m. mitten på 1900-talet, hur människor levde och hade det då.
Pär Sörman var för övrigt en duktig musiker och hade ett sätt att berätta som gjorde att man verkligen tog det till sig, roligt. Så förutan de tonsatta dikterna och visorna, som var mycket fina, fick vi lite historia och allmänbildning om historia och kultur.

Louise Lindby Na03

Spontana intryck och tankar
Min första tanke när jag såg Pär var ”Oj, det här skulle kunna bli en lååång timme med bara massa rabbel om Dan Anderssons liv”, men så var det inte alls. Jag tyckte att Pär Sörman gav en bra bild av både Dans liv och hans konstnärliga ambitioner, på ett väldigt roligt och underhållande sätt. Han var avslappnad, talade väldigt högt och tydligt och hade kontakt med publiken hela tiden. Han var med andra ord ett praktexempel när det gäller att tala inför folk. Jag gillade att han anpassade sin framställning utifrån vilken publik han hade. Det känns som om han efter halva tiden förstod att det var passande med en rolig liten detalj, ett litet uppträdande med vanliga skedar. Jag tyckte om han ”sköna stil” och han gav mig en positiv upplevelse av något som jag inte vanligen lyssnar på.

Caroline Hellström, Na03

Jag tyckte denna lilla konsert var jättegivande och bra. Pär Sörman var väldigt duktig på att uppträda, jag märkte att han var scenvan.
Pär Sörman pratade mycket mellan sångerna vilket gav ett bra intryck av hur Dan Andersson levde och vad han var för typ av person.
Tänk att Dan Andersson åkte till Nordamerika under ett halvår vid sekelskiftet och sedan tillbaka till Dalarna igen. Det måste ha varit en väldigt lång resa för honom. (Jag tänker då på hur besvärligt Karl Oskar och Kristina hade det ombord på skeppet när de emigrerade och de åkte bara enkel och aldrig tillbaka som Dan Andersson.)
Det måste ha varit ett tungt liv han levde i Sverige när han arbetade vid milan. Jag har själv besökt Skottvångsgruvan i Södermanland. Där brukade de ha igång en mila på somrarna. Jag tycker att det verkar väldigt tungt.
Dan Andersson sjunger mycket om Dalarna, milan och sin längtan efter en kvinna. Temat i hans sånger tycker jag passa så fint ihop med tonsättningen.
Jag tyckte att det var lite synd att Pär Sörman inte sjöng ”Jag väntar” för den tycker jag är så fin.
Jag tyckte det var kul att få se konsertinan. Jag satt länge och funderade vad det var för slags instrument.

Ulrika Hovmark

Jag tycker att det var intressant att lyssna på då det här inte är musik man vanligtvis lyssnar på. Det var intressant att han även berättade om Dan Andersson och hans uppväxt och om hur det var att leva i Dalarna sen 1800-tal, tidigt 1900-tal. Det han berättade om kunde jag även relatera till det som jag tidigare läst i Utvandrarna. Alltså, hur det var att leva i Sverige och att många emigrerade till Nord Amerika under den här tiden.
Att Pär Sörman använde sig av flera olika instrument gjorde det mer intressant att lyssna på, lite mer variation.

Lisa N.

Jag tyckte det var ett mycket roligt och intressant sätt att framföra en historia om en annan människa. Det kändes som att Pär själv levt under de tider som han beskrev under föreläsningen. Han beskrev det så levande och målande. Som när han beskrev hur folket var klädda med hemmagjorda kläder som var blodiga, smutsiga, sotiga och kådiga. Som sagt, så tyckte jag att han beskrev allt som om han själv varit med om det. Jag tycker också att det var roligt att han kunde namn på t.ex. familjen och berättade lite om dem. Genom att göra så så får man större insikt i Dan Anderssons liv.
Nu när jag sitter här i klassrummet så inser jag att jag minns mer än vad jag först trodde, och att jag nu skulle vilja lära mig mer om Dan Andersson, kanske läsa några av hans böcker eller dikter. Tack vare att Pär Sörman var så passionerad i ämnet gjorde att man lyssnade på vad han sa, det gick inte att tänka på något annat, vilket man annars brukar göra. Så jag skulle vilja ge Pär Sörman högsta betyg, och jag tycker att ni ska fortsätta att bjuda in människor som Pär Sörman.

Johanna Andersson

Jag gillade det här, ja vad ska man kalla det, ”uppträdandet” väldigt mycket. Sörman var väldigt bra och öppen, och han fångade i alla fall mitt intresse direkt. Det var en intressant timme och upplägget var mycket bra med både sång och prat. Jag fick ett bra intryck av Dan Anderssons verk. Det var väldigt annorlunda att få höra tonsättningen jämfört med dikterna vi läste, man fick en helt annan uppfattning. Det var även intressant att få historia och all kuriosa runt Dan Andersson och hans liv. Det gör att man ges en helt annan möjlighet att ta till sig sångerna och hans lyrik. Man får en större inblick i vad det är han egentligen sjunger om; sitt liv. 
Kort sagt, mycket bra! Speciellt matskedarna!

Jesper

Det här behövs oftare i skolan! Att lyssna på någon som behärskar berättandets konst är underbart. Pär Sörman var en 10-poängare. Kul att vi hade läst lite av Dan Andersson innan, vi var på så sätt förberedda.
Jag tror att jag på det här sättet kommer att komma ihåg hans texter och musik.
Det här var tusen gånger bättre än alla de föredrag pm studieteknik och stress som skolan tror att vi behöver.
En gång i veckan borde vi få lyssna på någonting rogivande, glädjande och utvecklande.

Linda Thilén NA03

Jag tycker Pär Sörman berättade om och illustrerade Dan Andersson på ett väldigt bra sätt genom att berätta om hans liv, familj, m.m. och genom att sjunga hans vackra dikter på ett sådant fint sätt.
Valet utav Dan Andersson dikter som Pär Sörman presenterade för oss tycker jag var väldigt viktigt och bra därför att de valda dikterna hjälper till med att förklara Dan Anderssons liv ytterligare så att man verkligen förstår hur han var som person och hur han hade det.
Jag tycker även att Pär Sörman har en fin sångröst och jag tycker även att det var bra att han spelade olika instrument då han framförde dikterna, speciellt roligt och bra tyckte jag var när han spelade musik med matskedar.

Daniel Tich

Dan Anderssons sånger
Jag tycker att det var mycket givande att lyssna till Pär Sörman då han sjöng Anderssons visor och dikter. Under hela läs-året med Svenska var det här antagligen den enskilda lektion som var roligast och intressantast. Pär Sörman var fantastiskt duktig på att återge visorna på ett sätt som ingav mig känslan att det faktiskt var hämtat direkt från en annan tid. Historierna som han berättade mellan visorna förstärkte den känslan. Han var en mycket bra berättare.
Pär Sörman sade bland annat att ”människor finner sig själv i visor och dikter”, trots att det kan ha passerat en lång tid mellan kompositören och lyssnaren. Jag tror att det ligger mycket i det. Det som visorna talade om var sådant som man kunde känna igen. Framförallt vad gäller känslor och sinnesstämningar. Likaså den längtan efter en annan värld som Andersson beskrev.
Mycket bra timme som är värd att göra om fler gånger!

Daniel Olsson Na03

Jag tyckte att det var väldigt intressant! 
Han var en mycket god talare som fångade publiken med sin spontanitet och sitt engagemang. Han var mycket välanpassad i sitt utförande till den målgrupp han stod inför. Det var en god mix av fakta, humor och mycket väl framförda visor, alltjämt med glimten i ögat.
Pär Sörman tycktes väl medveten om vad som kan utelämnas. Jag tycker för övrigt att det var intressant att få veta lite mer om hur livet för vanligt folk såg ut under 1800-talet. Jag har dessutom ett personligt intresse av visor då dessa i många fall går att sjunga på lajv vilket ger en god stämning.
Anna Andersson Na03

Jag tycker det här var mycket intressant och annorlunda. En blandning av berättande och sång som blandas gjorde det hela mycket bra. Han berättade med sån inlevelse och man blev verkligen fångad. Det var inte bara om Dan Andersson och sån där vanlig ganska tråkig fakta utan Pär Sörman berättade om hela samhället ur flera perspektiv. Hur vardagen var och sådana saker. Det gjorde det hela mycket mer levande. Man kunde se hur allt såg ut framför sig, landskapet i Dalarna, känna ensamheten ute vid milan.
Så här borde man inleda fler dagar i skolan. Det var avslappnat och lugnt och man behövde bara lyssna, och sen bara leva sig in i en liten egen värld. Jag tyckte verkligen om det. Ett stort plus att Pär Sörman var en hejare på att spela instrument, för det piggade verkligen upp att han varierade. Dessutom bjöd han verkligen på sig själv.

Christoffer Sederström

Jag tycker att det märktes att Pär var van vid att stå upp inför en publik och tala och sjunga. Han visste hur han skulle tala och på vilket sätt han skulle använda orden och kroppsspråkets kraft för att vinna åhörarnas intresse. Han talade med mycket auktoritet och inlevelse, och med en perfekt ton, det gjorde att det blev lätt att leva sig in i Dan Anderssons liv och verkligen ta in det han sade.
Pär berättade om Dans uppväxt, barndom, familj och livsvillkor, sjöng lite visor som han så smidigt flätade ihop med föreläsningen, och knöt ihop säcken med att tala om Dans tragiska död, för att sedan tala om livets mening och avslutade med sången ”Omkring tiggaren från Luossa” som handlade om vad vi människor är och hur världen och livet ser ut.
Pär Sörmans vida livserfarenhet och kunskap om Dan Andersson, diverse instrument som gitarr och munspel, hans otroliga scenglädje och närvaro gjorde den här timmen till en stund att minnas. Efter detta vet jag mycket mer om lite svensk historia och poeten, författaren och musikern Dan Andersson. Och det känns värdefullt för mig.

Jennifer Ericsson Na03

Jag tyckte inte att denna föreställning av Pär Sörman var speciellt bra. Det jag inte gillade var melodierna. Alldeles för ryckiga, ibland kändes det som att melodi och text inte passade ihop. Men texterna i sig var mycket visa och speglar på ett utmärkt sätt hur livet runt sekelskiftet var.
Magnus H.

Inte riktigt min grej det där. Jag tyckte att det blev lite långrandigt. Jag trodde att han skulle sjunga och berätta LITE om sångerna, istället pratade han mest hela tiden och sjöng inte alls särskilt mycket – tråkigt! Det kändes nästan som en historialektion.
Pär Sörman är ju dock en underhållare som lätt tar med sig publiken vilket är roligt och bra!
Tror att min reaktion blev som den blev eftersom jag förväntat mig något helt annat (mer sång, mindre prat).

Petra Na03

Det visade sig snabbt att Pär Sörman besitter en stor kunskap om Dan Anderssons liv och de levnadsvillkor som befolkningen levde under då. Detta gjorde att det blev mer liv i uppträdandet. Sörman var en riktigt duktig artist, behärskade många instrument och han kunde också sjunga väldigt bra. Jag tyckte uppträdandet var intressant och det ökade vår allmänbildning.
Erik

Jag tycker det var ett bra framträdande mycket tack vare att Sörman varvade historik om Dan Andersson med att spela och sjunga låtar av diktaren från bergslagen. Det är alltid underhållande att skåda en musiker som behärskar sitt instrument. Dessutom spelade Sörman på flera andra instrument än gitarr. Bland annat ett litet dragspel och matskedar. Det var roligt att se och det lät riktigt bra.
Det var viktigt att han berättade om Dan Anderssons liv för det gjorde att man kunde förstå texterna i dikterna.

Joel Hellsten

Det var ett väldigt speciellt framträdande men skulle nog ha varit roligare att lyssna på om man innan fått mer information. 
Det var väldigt kallt i matsalen det störde mitt intresse en hel del.
Bra kombination av sång och berättande, men ja kan inte helhjärtat säga att jag tyckte om framträdandet. Skulle hellre ha velat höra honom sjunga några irländska låtar än svenska dikter.

Maria Lemón

Eftersom att jag haft tandläkartid, såg jag endast in de sista 15 minuterna av föreläsningen, jag beklagar detta. 
Hursomhelst så anser jag att Pär Sörman var informativ o. intressant. Mest på grund av hur han själv tolkar Dan Anderssons låtar, han har för att säga en ”skön” sångröst. Att han sjöng var faktiskt det bästa med hela föreläsningen, då detta höll ens intresse vid liv. Alla vet hur mentalt krävande (tråkigt) det kan vara att lyssna på en föreläsare som inte berör. Men som tur är var detta inte någon sådan föreläsning, han blandade fakta med lite andra nyanser som hur han blanda in dikter för att förklara Dan Anderssons hårda liv. Matskedarna som han spela var ”coolt”.

P.m

Jag gillade inte Pär Sörmans tolkning av Dan Andersson. Jag har hört många av Dan Anderssons texter förut med en ordentlig melodi till som är mycket bättre. Sörman pratar alldeles för mycket när han framför texterna.
Själva föredraget om hur det var i Sverige för hundra år sen var intressant men kanske lite för långt.
Det som var bäst, var när han tog fram sina matskedar och började spela på dom. Han var mycket duktig och man blev lite piggare.

Dane Stattin

Jag tyckte att det var roligt och intressant att höra Pär Sörmans tolkningar. Det jag gillade bäst var att han berättade mycket om hur livet var där på den tiden, om de problem som fanns.
Han var en riktig underhållare som bjöd på sig själv och höll igång en bra show. Han var även duktig på en massa instrument vilket var kul att höra på till dikterna. När han satte igång och spelade på skedarna var speciellt kul.

Marcus Forsgårdh

Jag hade inga förväntningar på vad Pär skulle göra, men han var en riktig överraskning. Han var mycket musikalisk och fångade lätt till sig alla uppmärksamhet.
Det var en bra idé av honom att använda sig av flera instrument, det kändes fantasifullt. Det var exempelvis roligt när han spelade med skedarna eller när han använde sig av flera instrument samtidigt.
Han tolkade Dan Anderssons verk helt utmärkt, och låtarna kom verkligen till sin rätt.

Sofie G.

Det var väldigt givande att få lyssna till Pär Sörman; man tar in information mycket lättare om man blandar in tex sång. Man fick lära känna Dan Andersson som om han var en levande person som stod framför oss.
Att information lättare går in beror också på stämningen, vilken jag upplevde som väldigt ”mysig”. Man kände verkligen att man var inne i milkojan när Pär berättade om den.
Och man får heller inte glömma att sådana evenemang är väldigt roliga och uppskattade. Det är bra att bryta rutinerna ibland.
Pär var spontan när han berättade vilket gör att hans sätt att berätta blir levande. Han är väldigt bra på att fånga publikens uppmärksamhet.

Anastasia Eklund

När jag först såg Pär tyckte jag att han såg väldigt gammaldags ut och jag undrade lite över vad det här egentligen var för något. Nu i efterhand tycker jag att det här var ett intressant sätt att visa hur det kunde vara förr i tiden. Pär Sörman var bra på att berätta och jag fick ett större grepp om Dan Andersson och tiden han levde i. Sörman talade hela tiden högt och tydligt och utan att visa några som helst tecken på nervositet, vilket gjorde att det var roligare att lyssna. Man märkte på honom att han kunde sin sak och tyckte om musiken han spelade med sådan inlevelse. 
Eftersom det här inte är något jag vanligtvis lyssnar på, tyckte jag att det var trevligt att få lite nya intryck.

Ida Axling Na03

Det här var en intressant och ovanlig morgon! Pär Sörman kommer från mina trakter, men jag tror inte att jag har sett honom tidigare. Jag blev imponerad av Sörmans röststyrka när han började tala, jag hade inte förväntat mig att den skulle vara så stark. Det var intressant att få lite historiakunskaper på ett levande sätt! Jag hade inte förväntat mig att skulle tala så mycket, men texterna berör en mera när man lite kunskap om bakgrunden.
Jag undrar hur Pär Sörman blev så intresserad av just Dan Andersson? Det borde jag kanske ha frågat. En tanke som slog mig under den timmen i matsalen var att vissa personer såg väldigt uttråkade ut, det kanske inte var så, men så uppfattade jag det. Även fast jag ibland kan känna samma sak så kom inte den känslan fram idag. Jag tyckte det här var helt underbart! I framtiden tycker jag att fler elever ska få möjlighet att uppleva just sånt här!

Camilla Blom Na03